«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ. Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Την Πέμπτη 2/4/2020 πραγματοποιήθηκε κοινή παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας από τις Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (Μηχανικών – Δικηγόρων – Οικονομολόγων), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και της Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Π. Αττικής (ΕΛΕΠΑ).
Οι διαδηλωτές επεδίωξαν να παραδώσουν ψήφισμα στο υπουργείο Εργασίας, αλλά τους είπαν ότι δεν υπήρχε κανείς μέσα. Κανείς πολιτικός, ούτε υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Εργασίας, δε δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους ή έστω να παραλάβει το υπόμνημα με τα αιτήματα. Αντίθετα η ηγεσία του υπουργείου φρόντισε να επιστρατεύσει τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να παρεμποδίσουν την παράσταση και να «ελέγξουν»… εάν οι συνδικαλιστές έχουν τις απαιτούμενες άδειες για να παρίστανται στο Υπουργείο!
Οι Επιτροπές Αγώνα κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αρχικά «έταξε» το επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια εξαίρεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων για να χρηματοδοτήσει εντέλει διάφορα ΚΕΚ μέσω των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ενώ τώρα λέει ότι ίσως να δοθεί επίδομα τον Μάη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ από την κυβέρνηση, πολλοί οικονομολόγοι, μέλη του ΟΕΕ, έλαβαν διαφήμιση στα προσωπικά email από συγκεκριμένα ΚΕΚ για την υλοποίηση προγράμματος τηλεκατάρτισης!
Οι ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα προσφέρει απόλυτη ελευθερία στην εργοδοτική τρομοκρατία. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρήκαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων και προχωρούν σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ έχει επισημάνει όλα αυτά τα ζητήματα στον Προέδρο του ΟΕΕ και του προεδρείο της ΚΔ, ζητώντας να τοποθετηθεί η ΚΔ του ΟΕΕ.
Η ηγεσία του ΟΕΕ όχι μόνο δεν έχει πάρει θέση για όλα αυτά, για την εργοδοτική αυθαιρεσία στις ελεγκτικές και μεγάλες λογιστικές εταιρίες, αλλά στοιχίζεται και στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάρτιση των 600€, αρνούμενη να διεκδικήσει ακόμα και το δικαίωμα να δοθεί και αυτό το ελάχιστο επίδομα των 800€ σε αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι οικονομολόγους.
Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις, να δώσουν τη μάχη αποκάλυψης της πολιτικής κυβέρνησης –επιχειρηματικών ομίλων εμπαιγμού αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.
Να σταματήσει τώρα το αίσχος της αισχροκέρδειας σε βάρος των εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων οικονομολόγων. Να ενταχθούν και αυτοί στα έστω λειψά μέτρα προστασίας και των υπολοίπων εργαζομένων. Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:
- Να δοθεί άμεσα στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και στους αυτοαπασχολούμενους το επίδομα των 800 ευρώ.
- Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
- Να παρθεί πίσω το αίσχος της δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.
- Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
- Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μη χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.
- Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
- Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο και να απαγορευτούν οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
- Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.